ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

     Ο ήχος αποτελείται από ακουστές δονήσεις. Αν η ακοή μας διέθετε την απαραίτητη ευαισθησία για να αντιληφθεί όλα τα φάσματα των συχνοτήτων, θα μπορούσαμε να ακούσουμε τη μουσική των λουλουδιών και της χλόης, των βουνών και των κοιλάδων, το τραγούδι του ουρανού και των άστρων, και τη συμφωνία του ίδιου μας του σώματος.

     Η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτό που οι μύστες και οι σοφοί των παλαιών πολιτισμών γνώριζαν και εφάρμοζαν σαν μέσο εναρμόνισης, θεραπείας και διεύρυνσης της ανθρώπινης συνειδητότητας: δηλαδή, ότι η ζωή βασικά συνίσταται από ήχους. Ο ήχος δημιούργησε τον άνθρωπο και τη ζωή πάνω στη γη, και αυτός τους συντηρεί σε κατάσταση ύπαρξης.

     Τα επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι όλα τα σωματίδια  του σύμπαντος, όλες οι μορφές ακτινοβολίας, όλες οι φυσικές δυνάμεις και όλες οι πληροφορίες καθορίζονται από μουσικές δομές, συχνότητες και πρότυπα, και από τους υψηλούς τόνους των συγκεκριμένων δονήσεων τους.

     Πραγματικά, από τα δισεκατομμύρια των δυνατών δονήσεων, το σύμπαν επιλέγει τις λίγες χιλιάδες που διαθέτουν αρμονικό χαρακτήρα (με το απρόσμενο ποσοστό του 1:1.000.000.) Αυτές οι δονήσεις εκφράζονται στις αναλογίες των αρμονικών ήχων, σε ορισμένες εκκλησιαστικές κλίμακες, στα ράγκα της Ινδίας, στη μείζονα μουσική κλίμακα και, σε μικρότερο βαθμό, στην ελάσσονα.

     Για παράδειγμα, τα πρωτόνια και τα νετρόνια του ατόμου του οξυγόνου, δονούνται σε ελάσσονα κλίμακα. Όταν αναπτύσσεται η χλωροφύλλη από το φως και την ύλη, αντηχούν τρίφωνες συγχορδίες, και κάθε λουλούδι και κάθε χόρτο τραγουδά τη δική του μελωδία, με τα τραγούδια τους να ενώνονται για να σχηματίσουν ένα αρμονικό όλο. Αν δεν συνέβαινε αυτό, δεν θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν το ένα παρουσία του άλλου, όπως υποδείχνεται από ορισμένες ποικιλίες φυτών που αποφεύγουν να αναπτύσσονται μαζί.

     Ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων μας για τα φυτά το χρω­στάμε στη φωτοακουστική φασματοσκοπία, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, μας έχει επιτρέψει να ακούσουμε το άνθισμα ενός τριαντάφυλλου. Το φαινόμενο αυτό παράγει ένα βρυχηθμό που θυμίζει εκκλησιαστικό όργανο, και μοιάζει πολύ με τοκάτα του Μπαχ. Η σύγχρονη ραδιοτηλεσκόπια έχει αποδείξει επίσης ότι το σύμπαν είναι γεμάτο ήχους, και ότι κάθε ουράνιο σώμα έχει τη δική του μελωδία. Η μουσική που ακούμε είναι μια αναπαραγωγή αυτής της μουσικής της ζωής. Στις θρησκευτικές τελετές πολλών λαών αντιπροσωπεύει μια έκφραση της ίδιας της Δημιουργίας. Η μουσική είναι μια ζωτική ενέργεια που διαποτίζει όλες τις μορφές της εκδήλωσης, μια ενέργεια αρκετά ισχυρή για να συντηρήσει και να ανανεώσει τη ζωή. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να επιτύχουμε την ενότητα με τις δυνάμεις της ζωής που λειτουργούν στον εσώτατο πυρήνα όλων των πραγμάτων, εναρμονίζοντας έτσι τις ενέργειες μας με τη ζωή στο σύμπαν.

     Δεν είναι όλα τα είδη μουσικής κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό. Ξέρουμε όλοι ότι διαφορετικά ήδη μουσικής μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα μέσα μας. Η μου­σική μπορεί να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας, μπορεί να διεγείρει, να μας εμπνεύσει και να μας συγκινήσει, ή μπορεί απλώς να είναι επιφανειακή και ασήμαντη. Οι δυσαρμονικοί ήχοι μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, επιθετικότητα και συναισθήματα αδυναμίας ή αποθάρρυνσης.

     Οι επιδράσεις που ασκούν διαφορετικοί τύποι μουσικής έχουν αποδειχθεί με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα πολυάριθμα σχετικά πειράματα που έχουν γίνει με ζώα και φυτά. Οι κότες, για παράδειγμα, γεννούν περισσότερα αβγά, και οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα, υπό την επιρροή της κλασικής μουσικής, ενώ η μουσική ροκ προκαλεί μια γρήγορη μείωση της παραγωγής. Τα φυτά που εκτίθενται σε ένα συνεχές μπαράζ μουσικής ροκ στρέφονται μακριά από τα ηχεία και σιγά σιγά μαραίνονται, ενώ όταν εκτεθούν σε κλασική μουσική αναπτύσσονται πιο γρήγορα, και παράγουν περισσότερα φύλλα και άνθη από τα φυτά που δεν εκτίθενται σε καμία μουσική.

     Αυτό που ισχύει για τα φυτά και τα ζώα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στους ανθρώπους. Αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε και να εναρμονίσουμε τα ενεργειακά μας κέντρα με τη βοήθεια της μουσικής, θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή τη μουσική που ακούμε.

     Να περιγράψουμε θεμελιώδες πληροφορίες για τις μορφές μουσικής που είναι κατάλληλες για την ενεργοποίηση και εναρμόνιση του κάθε τσάκρα, αλλά πέρα από τις δικές μας συστάσεις, θα πρέπει να ακολουθήσετε και τα δικά σας αισθήματα σχετικά με αυτό το θέμα.

     Το πρώτο τσάκρα. Η κατάλληλη μουσική για την ενεργοποίηση του ριζικού τσάκρα πρέπει  να αποτελείται από μονότονους, εμφατικούς ρυθμούς. Η αρχαία μουσική πολλών πρωτόγονων φυλών εκφράζει αυτούς τους ρυθμούς. Οι χοροί τους, επίσης, αποσκοπούν στην εδραίωση της επαφής με τη φύση, με όλες τις μορφές ενέργειας και ζωής που περιέχει. Για να εναρμονίσετε το πρώτο τσάκρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ήχους της φύσης.

Ο ήχος "ου" αντιστοιχεί στο ριζικό τσάκρα, και πρέπει να προσφέρεται σε τόνο μπάσο Ντο. Ο ήχος "ου" προκαλεί καθοδική κίνηση προς τις ρίζες. Σας οδηγεί στα βάθη του ασυνειδήτου σας και ζωογονεί την αρχέγονη, γήινη δύναμη του πρώτου τσάκρα.

     Το δεύτερο τσάκρα. Κάθε είδος μουσικής που "ρέει" και δημιουργεί μια ξένοιαστη χαρά για τη ζωή είναι κατάλληλη για την ενεργοποίηση του δεύτερου τσάκρα. Οι ορμητικοί ρυθμοί της παραδοσιακής μουσικής και οι λεγόμενοι "ζευγαρωτοί χοροί " (pair dances) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μουσική που επιτρέπει στα συναισθήματά σας να ρέουν ελεύθερα.

     Για να ηρεμήσετε και να εναρμονίσετε τις ενέργειες του ιερού τσάκρα, μπορείτε να ακούσετε κελαηδήματα πουλιών, τον ήχο του τρεχούμενου νερού ή ακόμη και τα μελωδικά παφλασμοί μίας μικρής πηγής, είτε στο κλειστό χώρο είτε στο ύπαιθρο.

     Το ιερό τσάκρα ενεργοποιείται από ένα κλειστό "όου", που πρέπει να προσφέρετε σε τόνο Ρε. Ο ήχος "όου" δημιουργεί μία κυκλική κίνηση. Στο τέλος του ήχου, όταν πλησιάζει στο "ου", αφυπνίζει το συναισθηματικό βάθος και οδηγεί σε μια κατάσταση κυκλικής ενότητας, όπου το Γιν και το Γιανγκ αλληλοεπιδρούν για να σχηματίζουν ένα αρμονικό όλο.

Σε πολλές γλώσσες, το επιφώνημα "όου!" εκφράζει συναισθηματική κατάπληξη. Έτσι, η ικανότητα της έκπληξης με τα Θαύματα της Δημιουργίας να αναζωογονηθεί επίσης από τον ήχο "όου".

     Το τρίτο τσάκρα ενεργοποιείται από παράφορους ρυθμούς. Η ορχηστική μουσική με την αρμονική αλληλεπίδραση των ήχων είναι κατάλληλη για την εναρμόνιση της ενέργειας του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Σε περίπτωση υπερδραστηριότητας αυτού του τσάκρα, κάθε είδος ηρεμιστικής μουσικής που σας οδηγεί στο εσωτερικό σας κέντρο θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε.

     Ένα ανοιχτό "ο" αντιστοιχεί στο τσάκρα του ηλιακού πλέγματος, και πρέπει να προφέρετε σε τόνο Μι. Ο ήχος "ο" παράγει μια κυκλική κίνηση που κατευθύνετε προς τα έξω. Διεγείρει την εκδήλωση του μέσα από μια εσωτερική πληρότητα. Το ανοιχτό "ο" τείνει επίσης προς το "α" του τσάκρα της καρδιάς, που αντιπροσωπεύει την επέκταση, την αφθονία και τη χαρά.

     Το τέταρτο τσάκρα. Κάθε είδος κλασικής μουσικής, ή ιερής μουσικής της ανατολικής ή δυτικής παράδοσης που ασκεί εξυψωτική επίδραση και κάνει την καρδιά σας να συμμετέχει στο χορό της ζωής είναι κατάλληλη για το τσάκρα της καρδιάς. Αφυπνίζει τη δύναμη της αγάπης και την επηρεάζει κατά τρόπο που την αναζωογονεί και την εναρμονίζει. Ιδιαίτερα κατάλληλοι είναι επίσης οι ιεροί ή διαλογιστικοί χοροί που εκφράζουν την αρμονία και τη χαρά της Δημιουργίας στις κινήσεις τους.

     Ο ήχος "α" αντιστοιχεί στο τσάκρα της καρδιάς, και πρέπει να προφέρεται σε τόνο Φα. Ο ήχος "α" συμβολίζει την άμεση αντίληψη και συνειδητοποίηση της καρδιάς μας, πράγμα που εκφράζεται με το επιφώνημα "Α!". Είναι ο πιο ανοιχτός από όλους τους ήχους και αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δυνατό πλούτο έκφρασης που υπάρχει στην ανθρώπινη φωνή. Ο ήχος "α" εκφράζει αμερόληπτη αποδοχή όλων των εκδηλώσεων, αποδοχή που φέρνει την αγάπη. Είναι ο ήχος που χρησιμοποιούν πιο συχνά τα μωρά, των οποίων η διανόηση δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνει διάκριση ανάμεσα στο "καλό" και το "κακό", για να "σχολιάσουν" τις εμπειρίες τους.

     Το πέμπτο τσάκρα. Για μα εναρμονίσετε και να χαλαρώσετε το τσάκρα του λαιμού, ακούστε γαλήνια μουσική Νέας Εποχής με ηχητικά εφέ ηχούς (έκο). Αυτή απελευθερώνει, διευρύνει και ανοίγει το "εσωτερικό αυτί".

Ο ήχος "ε", που πρέπει να προφέρετε σε νότα Σολ, αναζωογονεί το πέμπτο τσάκρα. Αν περάσετε από το "α" στο "ι" πολύ αργά, θα προσέξετε ότι σε ένα ορισμένο σημείο εμφανίζεται για λίγο ένας ήχος "ε". Όπως ακριβώς ο λαιμός συνδέει το κεφάλι με το σώμα, έτσι και το "ε" του τσάκρα του λαιμού συνδυάζει και συνδέει την καρδιά ("α") και το νου ("ε"), διοχετεύοντας τις ενέργειές τους στον εξωτερικό κόσμο.

     Το έκτο τσάκρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιουσδήποτε ήχους που χαλαρώνουν και ανοίγουν το νου σας, που προκαλούν εικόνες ή συναισθήματα κοσμικών διαστάσεων. Υπάρχουν και κομμάτια ανατολικής και δυτικής κλασικής μουσικής που διεγείρουν και εναρμονίζουν το τσάκρα του τρίτου ματιού.

     Αυτό το τσάκρα ενεργοποιείται από τον ήχο "ι", που πρέπει να τραγουδιέται σε τόνο Λα. Ο ήχος αυτός παράγει μια ανοδική κίνηση και αντιπροσωπεύει τη δύναμη της έμπνευσης που οδηγεί σε νέες ενοράσεις.

     Το έβδομο τσάκρα. Η καλύτερη μουσική για το τσάκρα του στέμματος είναι η σιωπή. Σε καταστάσεις απόλυτης σιωπής, όλο σας το είναι αφυπνίζεται και γίνεται δεκτικό προς το θεϊκό ήχο που αντηχεί μέσα σε όλη Δημιουργία, αντιπροσωπεύοντας τη δύναμη της αγάπης και της αρμονίας όλων των εκδηλώσεων. Κάθε είδος μουσικής που θα σας οδηγήσει σε αυτή τη σιωπή, ή θα σας προετοιμάσει για αυτήν είναι επίσης κατάλληλο για την ανάπτυξη του έβδομου τσάκρα.

     Ο ήχος "μ", ο οποίος στην Ινδία θεωρείται φωνήεν, ανοίγει το τσάκρα του στέμματος. Μοιάζει με έναν ατέλειωτο βόμβο ή δόνηση, χωρίς όρια και δομή, και πρέπει να προφέρετε σε τόνο Σι. Αντιπροσωπεύει την ενότητα και την καθαρή και απεριόριστη συνειδητότητα που εμπεριέχει όλη την ύλη στη λανθάνουσα μορφή της.

     Όταν κάνετε θεραπεία τσάκρα, ξαπλώστε ή καθίστε άνετα και χαλαρά. Αν κάθεστε, φροντίστε να διατηρείτε την πλάτη σας ίσια ώστε να μπορεί η ενέργεια να ρέει ανάμεσα στα τσάκρα χωρίς εμπόδια.

     Τώρα ανοιχτείτε στον ήχο της μουσικής, αφήστε την να εισρεύσει στο σώμα και την ψυχή σας. Επιτρέψτε στις συχνότητές του να μετασχηματίσουν τις δονήσεις του νου, του σώματος και της ψυχής σας. Παραμερίστε όλες τις ιδέες και τις προσδοκίες σας και "μπείτε μέσα στον ήχο" μέχρι να γίνετε ένα μαζί του. Στο πρώτο μέρος της μουσικής, στρέψτε την προ­σοχή σας μαλακά και αβίαστα προς το ριζικό τσάκρα και "δείτε" τι συμβαίνει εκεί. Επιτρέψτε στις εικόνες και τα συναισθήματα που ξυπνά η μουσική να υψωθούν μέσα σας. Θα αισθανθείτε πώς η σταδιακή άνοδος από το ένα τσάκρα στο επόμενο σας χαλαρώνει όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα, θα νιώθετε πιο ζωντανοί και πιο ευτυχισμένοι με κάθε βήμα που κάνετε. Μπο­ρεί να σχηματίσετε την εντύπωση ότι η μουσική επηρεάζει ένα συγκεκριμένο κέντρο πιο έντονα από τα άλλα, ή να συνειδητοποιήσετε ότι μερικά τσάκρα είναι μπλοκαρισμένα. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ενισχύσετε τη ροή ενέργειας στο συ­γκεκριμένο τσάκρα χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους κρυστάλλους την επόμενη φορά που θα κάνετε διαλογισμό τσάκρα.

     Όταν σβήσει η μουσική, απολαύστε για λίγο τη σιωπή. Είναι μια ζωντανή σιωπή, μια σιωπή που σπάνια έχετε νιώσει ίσως. Όπως ακριβώς το άχρωμο λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα του φάσματος, έτσι και αυτή η σιωπή περιέχει όλους τους ήχους του σύμπαντος. Αφυπνίζει την ψυχή σας και την κάνει δεκτική στο Θεϊκό ήχο που διαποτίζει όλες τις εκδηλώσεις, και στα μηνύματα που αποκαλύπτει. Φανταστείτε αυτή τη σιωπή να εισρέει στα ενεργειακά σας κέντρα, αρχίζοντας από το τσάκρα του στέμματος.

     Μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτό το εξαγνιστικό και ενεργοποιητικό "λουτρό" πνευματικής ενέργειας κάθε πρωί και βράδυ —ή όποτε αισθάνεστε τη διάθεση.

     Αν υπάρχει κάποιο μουσικό κομμάτι που προτιμάτε, μια μουσική που σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη συνειδητότητά σας και σας γεμίζει με χαρά, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν "μουσική υπόκρουση" για οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.

     Θα θέλαμε επίσης να σας συστήσουμε το χορό. Αφού δια­λέξετε τη μουσική υπόκρουση για το μουσικό σας ταξίδι στα τσάκρα, χορέψτε με αυτή τη μουσική όταν έχετε τη διάθεση. Αφήστε το σώμα σας να βρει τις δικές του μορφές έκφρασης. Αυτός ο χορός σας βοηθά να ενωθείτε με το ζωτικό χορό της δημιουργίας σε όλα τα επίπεδα. Οι ενέργειες βρίσκουν έκφραση μέσα από το σώμα σας και έτσι επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή. Φυσικά, μπορείτε επίσης να χορέψετε με τη μουσική του κάθε τσάκρα αν ο κύριος σκοπός σας είναι να ενωθείτε με τη δύναμη αυτού του συγκεκριμένου ενεργειακού κέντρου και να την εκφράσετε ενεργά.

     Υπάρχουν επίσης δύο πολύ αποτελεσματικές μορφές ηχο­θεραπείας ή διαλογισμού που χρησιμοποιούν τη φωνή. Οι δονήσεις που παράγονται με αυτό τον τρόπο σας διαποτίζουν από μέσα και απ’ έξω. Επιπλέον, είναι αρκετό να παράγετε μία μοναδική νότα για να ενεργοποιήσετε το κάθε τσάκρα.

     Όπως γνωρίζουμε από τις διδασκαλίες για τις αρμονικές, κάθε απλή νότα εμπεριέχει όλες τις άλλες, έστω και αν δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε αυτό. Όταν αντηχεί μια χορδή — και οι φωνητικές μας χορδές αντιστοιχούν στις χορδές ενός οργάνου — δεν δονείται μόνο ολόκληρη η χορδή (ή ο θεμελιώδης τόνος), αλλά και η μισή χορδή, δηλαδή η αμέσως επόμενη οκτάβα. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η κλίμακα δονείται από συντονισμό σαν μια σειρά από αρμονικές. Στην Ινδία υπάρχουν διάφορα όργανα που τονίζουν ειδικά τις αρμονικές, έτσι ώστε να τις αντιλαμβά­νεται το ανθρώπινο αυτί. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το τρα­γούδι σε αρμονικές.

     Το γεγονός ότι δημιουργούνται και αρμονικές όταν παίζεται μια ορισμένη νότα έχει ενδιαφέρον, γιατί κάθε νότα που τραγουδάμε για να διεγείρουμε ένα ορισμένο ενεργειακό κέντρο αυτόματα επηρεάζει τα άλλα τσάκρα, πράγμα που σημαίνει ότι διεγείροντας ένα τσάκρα, τα διεγείρουμε όλα.

     Μπορείτε να εφαρμόσετε και τις δύο αυτές μορφής της ηχοθεραπείας είτε όρθιοι είτε καθιστοί - κατά προτίμηση στη στάση του λωτού ή σταυροπόδι - ή αλλιώς με τους γλουτούς ανάμε­σα στις φτέρνες, στη στάση του διαμαντιού.

     Η πρώτη μορφή της ηχοθεραπείας χρησιμοποιεί τις νότες και τους ήχους που αντιστοιχούν στα τσάκρα. Οι επιδράσεις που έχουν οι διαφορετικοί ήχοι περιγράφονται πιο πάνω.

     Τραγουδάτε τους ήχους καθώς εκπνέετε. Κάντε το αυτό τρεις φορές με φυσιολογική ένταση, στρέφοντας ταυτόχρονα την προσοχή σας προς αντίστοιχο τσάκρα, μέχρι να νιώσετε τη νότα να δονείται σε αυτή τη σφαίρα.

     Αρχίσετε από το ριζικό τσάκρα, και τραγουδήστε τους ήχους με την σειρά. Ολόκληρο το σύμπαν εμπεριέχεται σε αυτούς τους ήχους. Σας οδηγούν σε όλες τις σφαίρες, και επιστεγάζονται από το "μ" της αιώνιας ενότητας. Τώρα μπορείτε να ανεβείτε και να κατεβείτε πάλι αυτές τις νότες. Όταν τελειώσετε, παραμείνετε για λίγο σιωπηλοί, όπως περιγράψαμε νωρίτερα, και αφήστε τα συναισθήματά σας να πάρουν τέλος σιγά σιγά.

     Στη δεύτερη μορφή της ηχοθεραπείας με τη φωνή, αντί να χρησιμοποιούμε τους ήχους, χρησιμοποιούμε τα μάντρα που αντιστοιχούν σε κάθε τσάκρα. Τα μάντρα είναι κατά κάποιο τρόπο συλλαβές διαλογισμού, οι οποίες λειτουργούν σε δονητικό επίπεδο. Εκφράζουν ορισμένες πλευρές της ατομικής Θεϊκής ενότητας, και συνδέουν το άτομο με την κοσμική  ενέργεια.  Στο διαλογισμό τσάκρα χρησιμοποιούμε επίσης τα λεγόμενα μάντρα Μπίτζα, ή ριζική μάντρα. Μπίτζα σημαίνει ενέργεια, σπόρος ή κοσμική ενέργεια που βρίσκεται πέρα από κάθε υλική εκδήλωση. Εδώ, η έκφραση της υπέρτατης ενότητας είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένη.

     Θα θέλαμε να δώσουμε τα μάντρα Μπίτζα που διεγείρουν το κάθε τσάκρα:

ΛΑΜ για το πρώτο τσάκρα ΒΑΜ για το δεύτερο τσάκρα ΡΑΜ για το τρίτο τσάκρα ΓΙΑΜ για το τέταρτο τσάκρα ΧΑΜ για το πέμπτο τσάκρα ΚΣΑΜ για το έκτο τσάκρα ΟΜ για το έβδομο τσάκρα.

     Από όσο γνωρίζουμε, οι παραδοσιακές διδασκαλίες δεν αναφέρουν ότι τα ριζικά μάντρα πρέπει να τραγουδιούνται ή να ψέλνονται σε συγκεκριμένες νότες. Πιστεύουμε όμως ότι θα πρέπει να διαπιστώσετε μόνοι σας τι σας είναι πιο ευχάριστο και αποτελεσματικό. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να απαγγείλετε τα μάντρα μέσα σας, χωρίς να παράγετε ήχο.

     Δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες μορφές της ηχοθεραπείας ή διαλογισμού χρειάζονται ελάχιστο χρόνο, μάλλον θα σας είναι εύκολο να τις εφαρμόζετε κάθε μέρα. Όπως και για όλες τις άλλες μορφές θεραπείας, θα πρέπει να φοράτε φυσικά υφάσματα αν είναι δυνατό, και να περιβάλλεστε από φυσικά υλικά Θεωρούμε ότι όλα τα αντικείμενα που έχουν αναπτυχθεί κατά φυσικό τρόπο παράγουν ήχους αρμονικούς μεταξύ τους, οι οποίοι επομένως μας εναρμονίζουν με τη μεγάλη συμφωνία της Δημιουργίας. Τα τεχνητά υφάσματα και υλικά, όμως, φέρνουν δυσαρμονία στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι ανάλογο με τους δυσάρεστους ήχους που παρά­γουν οι μηχανές. Αν ασκείτε τακτικά μία από αυτές τις ηχοθεραπείες, θα αισθανθείτε τον εαυτό σας να ανοίγεται όλο και περισσότερο στη μουσική της ζωής.

     Στο τέλος αυτού του άρθρου θα θέλαμε να παραθέσουμε τα ακόλουθα λόγια του Ινδού Σούφι μουσικού Χαζράτ Ιναγιάτ Χαν:

     "Μπορούμε να βρούμε την εμπειρία της αρμονίας και της ενότητας παντού, στην ομορφιά της φύσης, στα χρώματα των λουλουδιών, σε όλα όσα βλέπουμε και συναντάμε, στις ώρες τους διαλογισμού και της μοναξιάς, αλλά και στις ώρες της ενεργής ζωής μέσα στον κόσμο μας. Παντού αντιλαμβανόμαστε μουσική, και βιώνουμε χαρμόσυνα την αρμονία της. Γκρεμίζοντας τους τοίχους που μας περιβάλλουν, βιώνουμε την ενότητα με το Απόλυτο. Αυτή η ενότητα είναι μια εκδήλωση της μουσικής των σφαιρών".

 

Πηγή*

      Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε like… ή  κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

 

Προυγούμενο Επόμενο