Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ

   «Στο παρελθόν, η κύρια απειλή για την ανθρώπινη επιβίωση ήταν η φύση. Σήμερα είναι η κουλτούρα... Αυτό που κάνουμε ο ένας στον άλλο.»

  Δρ. James Gilligan, Ψυχίατρος - Harvard Medical School

 

   Το «Zeitgeist – The Movie» αναζητεί την πραγματική αλήθεια των γεγονότων και επικεντρώνεται σε τρία καυτά θέματα: του χριστιανισμού, στο 9/11 και στο χρήμα, τα οποία βέβαια δεν αφορούν μόνο την Αμερικάνικη κοινωνία αλλά και ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο. Για τον ανυποψίαστο η ταινία είναι ένα σοκ, μια αποκάλυψη, αλλά και για τον υποψιασμένο θεατή η παράθεση των στοιχείων είναι μια αποκάλυψη της αναδυόμενης θεάς, της αλήθειας. Η παραποίηση αυτής της αλήθειας, η χειραγώγηση του κόσμου μέσω του φόβου, η εκμετάλλευση των λαών μέσω της άγνοιας, η υποδούλωση μέσω της υπερχρέωσης, η αποχαύνωση μέσα απ’ την TV.

   Η Βραβευμένη στο «Activist Festival» πρώτη ταινία του Peter Joseph κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2007. Aποτυπώνει με σοκαριστικό τρόπο την πραγματική αλήθεια πίσω από τις καθημερινές μας εικόνες. Πίσω από όλα όσα μας μεταφέρουν οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ κι η Οργανωμένη Θρησκεία.Τα θέματα που θίγονται σε αυτήν είναι:

• Τα συστήματα εξουσίας με επικέντρωση στην Οργανωμένη Θρησκεία

• Εισαγωγή στη σημασία μιας οικονομιας που βασιζεται στο χρημα

• Η Πραγματική Τρομοκρατία των ΜΜΕ

• Ο Μύθος της 11ης Σεπτεμβρίου

• Οι άνθρωποι πίσω από τις κουρτίνες που κινούν τα νήματα

 

 

    

 

   Ο Peter Joseph επιστρέφει το 2008 στο ετήσιο «Artivist Festival» με τη συνέχεια του πρώτου ντοκιμαντέρ, το Zeitgeist Addendum. Η ταινία αναλύει ουσιαστικά το τρίτο μέρος της πρώτης ταινίας, επιχειρώντας να εντοπίσει τις ρίζες της κοινωνικής διαφθοράς μέσα στο υπάρχον νομισματικό σύστημα. Όμως, δεν μένει εκεί, αφού προτείνει παράλληλα ένα εναλλακτικό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο βασίζεται στην αρχή της ισότητας των ανθρώπων και λειτουργεί με μια οικολογική οικονομία, θεμελιωμένη στους φυσικούς πόρους. Η πρόταση είναι γνωστή με τον όρο «Venus Project» και φέρει την υπογραφή του επιστήμονα και εφευρέτη Ζακ Φρέσκο. Τα θέματα που θίγονται σε αυτήν την ταινία είναι:

Ανάλυση του Οικονομικού συστήματος και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία

Η Πραγματική Τρομοκρατία του χρήματος

Ανάλυση του πολιτικού συστήματος

Η Συμβιωτική φύση του σύμπαντος

Εισαγωγή στο Venus Project και την αχρήματη κοινωνία

 

  

 

    «Moving Forward» που ανέβηκε στο διαδίκτυο το 2011, είναι η τρίτη συνέχεια σε αυτό που έχει γίνει πλέον μια πολιτισμική σειρά κινηματογραφικών ταινιών, η οποία συνεχίζει να μελετά το τωρινό «Zeitgeist» - που σημαίνει «Το Πνεύμα ή Συνείδηση της Εποχής» ή του πολιτισμού. Ενα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που παρουσιάζει την αναγκαιότητα μετάβασης από το σημερινό κοινωνικοοικονομικό νομισματικό μοντέλο που διέπει το σύνολο της παγκόσμιας κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο, την «Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους». Στην ταινία παρουσιάζονται απόψεις ειδικών επιστημόνων στους τομείς της δημόσιας υγείας, της ανθρωπολογίας, της νευροβιολογίας, των οικονομικών, της ενέργειας, της τεχνολογίας, των κοινωνικών επιστημών και άλλων, που δίνουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα επιστημονική γνώση και τεχνολογία για να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα στον πλανήτη, την έξοδο από τη σημερινή κρίση και τελικά την ανάπτυξη ενός νέου πολιτισμού.

   Τα τρία κεντρικά θέματα του έργου είναι:

• Ανθρώπινη Συμπεριφορά

• Οικονομία του Νομισματικού Συστήματος           

• Εφαρμοσμένες Επιστήμες

   Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του έργου είναι ότι έχει ένα παράλληλο δραματικό/κινηματογραφικό θέμα, με αξιοσημείωτους ηθοποιούς, που ανά διαστήματα υποδύονται διάφορους ρόλους οι οποίοι σχετίζονται με το γενικό μήνυμα της ταινίας. Το έργο χρησιμοποιεί έντονα, αρκετά 2D και 3D οπτικά αποσπάσματα/ψηφιακές κινούμενες εικόνες (animations), ενώ κρατάει ως θεμέλιο τον βασικό, παραδοσιακό προσανατολισμό ενός ντοκιμαντέρ.

 

 

  

 

    «Μα δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση όσοι δουν τα ντοκιμαντέρ μου να αποδεχθούν όσα αναφέρονται ως αλήθεια. Ευχή μου είναι να αποτελέσουν έναυσμα για όσους τα δουν ώστε να αναζητήσουν και να βρουν μόνοι τους αυτά που επιθυμούν. Διότι η αλήθεια δεν μπορεί να χωρέσει σε λέξεις, παρά μόνο να συνειδητοποιηθεί!»

Peter Joseph

   Πηγή*

     Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε like… ή  κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

 

Προυγούμενο Επόμενο