ΧΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

   Τα χρώματα είναι ήχοι που έχουν γίνει ορατοί. Οι συχνότητες τους, όμως, δεν γίνονται αντιληπτές από τα αυτιά μας. Για να τις αντιλαμβανόμαστε, η φύση δημιούργησε ένα άλλο μέσο: τα μάτια μας. Τα χρώματα ασκούν ισχυρή επίδραση πάνω μας μέσα από τις συγκεκριμένες δονήσεις τους ( το μήκος κύματος ή τη συχνότητά τους ), ανεξάρτητα από το αν αντιλαμβανόμαστε αυτό το γεγονός ή όχι. Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι στην επιρροή των χρωμάτων, αρχίζοντας από το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, το πράσινο των δασών και των λιβαδιών, το καφέ της γης και το κίτρινο της ερήμου, και το μεταβαλλόμενο καλειδοσκόπιο των χρωμάτων κατά την Ανατολή και τη Δύση του ηλίου. Το προσωπικό μας περιβάλλον επηρεάζεται επίσης και διαμορφώνεται από το χρώμα που έχουν τα ρούχα μας και τα σκεπάσματα του κρεβατιού μας, από τα έπιπλα και τις ταπετσαρίες μας, ακόμη και από την τροφή μας. Παντού ερχόμαστε σε επαφή με χρωματικές δονήσεις και επηρεαζόμαστε από αυτές, συνειδητά ή όχι.

   Είναι, επομένως, λογικό και φυσικό να χρησιμοποιήσουμε κατά συνειδητό τρόπο τα χρώματα. Οι χρωματικές δονήσεις μας επηρεάζουν μέσα από τα επτά τσάκρα κατά έναν πολύ ειδικό τρόπο. Ουσιαστικά, κάθε χρώμα του φάσματος αντιστοιχεί σε ένα ενεργειακό κέντρο. Γνωρίζουμε όλοι πώς όταν μια ακτίνα φωτός πέσει πάνω σε ένα πρίσμα, διάθλαση του αναλύεται στα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου. Στη φύση αυτά τα χρώματα γίνονται ορατά σε μια σταγόνα δροσιάς ή βροχής. Εδώ μπορούμε να δούμε τη διαδοχή των χρωμάτων του φάσματος στην αγνότητα της έκφρασής τους, και όταν χρησιμοποιούμε χρώματα για θεραπευτικούς σκοπούς, πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρά και αγνά.

   Η γνώση της ειδικής επιρροής των χρωμάτων δεν είναι κάτι καινούριο. Στους αρχαίους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσαν τα χρώματα με ειδικούς τρόπους και με πολύ καλά αποτελέσματα για τη θεραπεία των ασθενών. Ανάλογα με την πάθηση, οι ασθενείς τοποθετούνταν σε ειδικά δωμάτια στα οποία τα παράθυρα ήταν σκεπασμένα από υφάσματα βαμμένα μπλε, κόκκινα, βιολετί, κλπ. Με αυτό τον τρόπο, το φως έπαιρνε το χρώμα που ήταν ευεργετικό για ορισμένες σωματικές και νοητικές παθήσεις. Φυσικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σήμερα. Τα παράθυρα με τα χρωματιστά τζάμια στις εκκλησίες δίνουν ειδικά χρώματα στο εισερχόμενο φως. Υποθέτουμε ότι οι κατασκευαστές αυτών των σημαντικών εκκλησιών του παρελθόντος γνώριζαν τις επιδράσεις των χρωμάτων και τις χρησιμοποιούσαν συνειδητά.

   Προφανώς, το χρώμα των ρούχων, ή ακόμη και των εσωρούχων μας, ασκεί σημαντική επιρροή στην προσωπική μας ευεξία. Αν θέλετε να ενεργοποιήσετε ένα συγκεκριμένο τσάκρα, φροντίστε τα ρούχα σε αυτό το μέρος του σώματος να έχουν το κατάλληλο χρώμα. Μπορείτε επίσης να επηρεάσετε την ευεξία σας με το χρώμα που έχουν τα σκεπάσματα του κρεβατιού σας. Αν αισθάνεστε συνέχεια αδύναμοι και χωρίς ενέργεια, θα σας βοηθήσει αν τοποθετήσετε κόκκινη ταπετσαρία, κόκκινες κουρτίνες ή μπουκέτο με κόκκινα λουλούδια στο περιβάλλον σας. Το κόκκινο χρώμα που έχουν ορισμένες τροφές, ποτά και μπαχαρικά μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν ένα αδύνατο πρώτο τσάκρα. Δεν υπάρχουν όρια στις μεθόδους που μπορεί να βρει η φαντασία για την εφαρμογή της χρωματοθεραπείας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να λαμβάνετε υπόψη σας τις βασικές αρχές των χρωμάτων των τσάκρα.

   Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι όλη η Δημιουργία είναι φτιαγμένη σύμφωνα με ορισμένες λογικές χρωματικές αρχές. Δεν είναι σύμπτωση που το αίμα μας έχει το ίδιο χρώμα με τη λάμψη φωτιάς ή με το εσωτερικό ενός ηφαιστείου. Κάθε φορά που συναντάμε το κόκκινο χρώμα, έχουμε να κάνουμε με ενέργεια και δραστηριότητα. Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που με το χρώμα του προσελκύει τα έντομα για να το γονιμοποιήσουν, χρησιμοποιεί την ίδια αρχή με τα ναιτ-κλαμπ, που προσπαθούν να διεγείρουν σκέψεις σεξουαλικού χαρακτήρα με τον κόκκινο φωτισμό τους. Σε σχέση με την σεξουαλικότητα, το κόκκινο χρώμα εκφράζει την καθαρά σωματική επιθυμία, ενώ το πορτοκαλί, που αντιστοιχεί στο δεύτερο τσάκρα, μας προσκαλεί σε μια πιο εκλεπτυσμένη μορφή αισθησιασμού η οποία περιλαμβάνει συναισθήματα αγάπης και μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

     Αυτά τα λίγα παραδείγματα αποδεικνύουν  ότι η επιρροή των χρωμάτων αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται  σε κάποιο βαθμό στη σύγχρονη ζωή, αν και αυτό ισχύει μόνο για μερικούς περιορισμένους τομείς. Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις  ευεργετικές επιδράσεις των χρωμάτων είναι να γνωρίζετε τα χρώματα που αντιστοιχούν σε κάθε τσάκρα και να τα χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις διδασκαλίες των τσάκρα.

    Όταν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση ανάμεσα στα χρώμα­τα και τα ενεργειακά μας κέντρα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε  τα χρώματα με συνειδητό και σκόπιμο τρόπο. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ενεργοποιήσουμε το τσάκρα της καρδιάς, μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας και το χώρο εργασίας μας με ροζ λουλούδια, να φοράμε ροζ ρούχα, ή και να φοράμε γυαλιά με ροζ φακούς για να βλέπουμε τον κόσμο με αυτό το χρώμα. Υπάρχουν επίσης λαμπτήρες με ροδόχρωμο φως, ροζ κεριά, ή ακόμη και ροζ αρωματικά άλατα για το μπάνιο. Και όταν φτιάχνουμε μια που­τίγκα, γιατί να μην την κάνουμε ροζ; Σε ό,τι αφορά τα κοσμήματα, μπορούμε να φοράμε ροζ χαλαζία, ή να βάλουμε μερικούς ροζ πολύτιμους λίθους πάνω στο κομοδίνο, στο γραφείο και στην κουζίνα μας. Αν θέλετε να περιβάλλεστε μόνιμα από αυτό το απαλό χρώμα της καρδιάς, μπορείτε να διακοσμήσετε το σπίτι σας, ή τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, με ροζ χρώμα.

   Στον πολιτισμό μας, το ροζ είναι το χρώμα που  χρησιμοποιείται  κυρίως για τα μικρά κορίτσια. Επίσης, οι γυναίκες συχνά προτιμούν τα ροζ εσώρουχα. Προφανώς, θεωρείται πολύ θηλυκό χαρακτηριστικό να διεγείρει κανείς τις λεπτές δονήσεις της αγάπης στο τσάκρα της καρδιάς. Ωστόσο, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε και τους άντρες να παραμερίσουν αυτές τις συμβατικότητες και να περιβάλλουν τον εαυτό τους με ροζ ερεθίσματα όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες και το περιβάλλον.

   Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να εκτεθείτε σε μια  συγκεκριμένη  χρωματική δόνηση, θα πρέπει να διαλέξετε άχρωμο λευκό φως, το οποίο, όπως έχουμε αναφέρει ήδη περιέχει ολόκληρο το χρωματικό φάσμα, και επομένως και το χρώμα που χρειάζεστε. (Λευκό φως σημαίνει καθαρό λευκό φως, όχι φως από λάμπες φθορισμού.) Όταν φοράτε λευκά ρούχα, ή εκτίθεστε στο φως του ήλιου, χρησιμοποιείτε αυτόματα ολόκληρο το χρωματικό φάσμα.

   Το μαύρο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς εμφανίζει τη χαμηλότερη δόνηση από όλα τα χρώματα. Γι’ αυτό είναι το πιο δυσμενές χρώμα για χρωματική αγωγή. Τα μαύρα ρούχα, όταν φοριούνται συνεχώς, καταστέλλουν σε σημαντικό βαθμό όλες τις λειτουργίες των τσάκρα, και τα άτομα που έχουν έντονη αστάθεια θα παρατηρήσουν πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα αυτού του χρώματος. 

   Να δούμε αναλυτικά με ποιο χρώμα ενεργοποιείται  κάθε τσάκρα:

 

   Το πρώτο τσάκρα ενεργοποιείται από μια καθαρή, λαμπερή απόχρωση του κόκκινου. Το κόκκινο χρώμα ζεσταίνει, αναζωογονεί και αφυπνίζει τη ζωτική δύναμη, τη ζωτικότητα και το κουράγιο. Αν αυτό το κόκκινο περιέχει και μια απόχρωση του γαλάζιου, θα σας βοηθήσει διαποτίζοντας τις ζωτικές σας ορμές με πνευματική ενέργεια.

   Μια καθαρή απόχρωση του πορτοκαλί ενεργοποιεί το δεύτε­ρο τσάκρα. Το πορτοκαλί χρώμα μας προσφέρει μια διεγερτική, ανανεωτική ενέργεια, και μας απελευθερώνει από άκαμπτα συναισθηματικά πρότυπα. Ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση και αυξάνει τη χαρά που παίρνουμε από τις αισθησιακές απολαύσεις. Σύμφωνα με την  Αγιουρβέδα, το πορτοκαλί είναι το εσωτερικό χρώμα του νερού.

   Ένα καθαρό λαμπερό κίτρινο χρώμα σαν του ήλιου ενεργοποιεί και ενισχύει τη λειτουργία του τρίτου τσάκρα. Το κίτρινο χρώμα δυναμώνει τα νεύρα μας και τις σκέψεις μας, αλλά ενεργοποιεί επίσης την επαφή και την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Αντισταθμίζει τα συναισθήματα εσωτερικής κόπωσης, δημιουργεί χαρά και ευδιάθετη χαλάρωση. Αν είστε πολύ παθητικό ή ονειροπόλο άτομο, ένα καθαρό κίτρινο χρώμα θα σας βοηθήσει να συμμετάσχετε ενεργά στη ζωή. Επιπλέον, βοηθά την αφομοίωση, τόσο στο σωματικό όσο και στο πνευματικό επίπεδο.

   Μια χρυσαφένια απόχρωση καθαρίζει το μυαλό και χαλαρώνει σε περιπτώσεις ψυχολογικών προβλημάτων ή αρρώστιας. Δυναμώνει τη νοητική δραστηριότητα και ενισχύει το είδος της σοφίας που αναπτύσσεται από την εμπειρία.

   Πράσινο, το χρώμα των λιβαδιών και των δασών του πλανήτη ενεργοποιεί το τέταρτο τσάκρα της καρδιάς, μας προσφέρει αρμονία και συμπόνια και μας κάνει δεκτικούς στη συμφιλίωση. Αισθανόμαστε συναισθηματική κατανόηση και νιώθουμε εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Επιπλέον,  το πράσινο έχει ανανεωτική επίδραση στο σώμα, το νου και την ψυχή, και μας παρέχει νέα ενέργεια.

   Οι απαλές, τρυφερές δονήσεις του ροζ χρώματος χαλαρώνουν  την ένταση στην καρδιά μας, αφυπνίζουν συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας, και μας ξαναφέρνουν ένα παιδικό συναίσθημα ευτυχίας. Αυτές οι δονήσεις διεγείρουν επίσης τη δημιουργική δραστηριότητα.

   Μια απαλή και καθαρή απόχρωση του γαλάζιου συνδέεται με το πέμπτο τσάκρα του λαιμού. Αυτό το χρώμα δημιουργεί ηρεμία και διεύρυνση, και σας ανοίγει στην πνευματική έμπνευση.

   Το διαφανές λουλακί χρώμα ανοίγει και εξαγνίζει το έκτο τσάκρα. Προσφέρει στο νου εσωτερική ηρεμία, διαύγεια και βάθος, δυναμώνει και θεραπεύει τις αισθήσεις, και τις ανοίγει στα λεπτά επίπεδα της αντίληψης.

   Το βιολετί και το λευκό ανοίγουν και διευρύνουν το έβδομο τσάκρα του στέμματος. Το βιολετί χρώμα επιφέρει ένα μετασχηματισμό του νου και της ψυχής, και τα ανοίγει και τα δύο στις πνευματικές διαστάσεις της ύπαρξης. Διαλύει τα μπλοκαρίσματα και μπορεί να σας οδηγήσει προς μια εμπειρία κοσμικής ενότητας.

   Το λευκό εμπεριέχει όλα τα χρώματα του φάσματος. Ενοποιεί τα διαφορετικά επίπεδα της ζωής σε μια ανώτερη ενότητα και ανοίγει την ψυχή μας στο θεϊκό φως, τη γνώση και τη θεραπεία.

   Όταν έχουμε να διαλέξουμε αν θα ενεργήσουμε σε αρμονία με τη φύση ή θα πάμε ενάντια στους νόμους της, η επιλογή είναι δική μας. Είμαστε ελεύθεροι, ας αποφασίσουμε λοιπόν!

 

Πηγή:

 

   Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε like ή  κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

 

Προυγούμενο Επόμενο