ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

   Όλα τα φυτά, τα ζώα και οι άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερα χαρακτηριστική οσμή, αν και μερικές φορές χρειάζεται εξαιρετικά ανεπτυγμένη όσφρηση για να την αντιληφθεί και να την ξεχωρίσει σε κάθε περίπτωση. Η οσμή μας εκφράζει την προσωπικότητά μας, τα ατομικά μας χαρακτηριστικά και την κατάσταση της υγείας μας. Συνήθως συνδέουμε μια ευχάριστη οσμή με την υγεία, τη ζωτικότητα και την αρμονία. Ένα υγιές νεογέννητο μωρό αναδίνει μια λεπτή, υπέροχη και γλυκιά μυρωδιά που μοιάζει με το άρωμα του ώριμου ροδάκινου. Οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να καθαρίσουν εντελώς το σώμα τους με τις επανειλημμένες νηστείες, την υγιή δίαιτα και το διαλογισμό αναδίνουν κι αυτοί ένα παρόμοιο άρωμα.

   Κάθε φορά που μυρίζουμε κάτι ευχάριστο, αυτόματα εισπνέουμε βαθιά και γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με την αρωματική, ζωογόνα οσμή που έχει μια τέτοια ενεργοποιητική και αναζωογονητική επίδραση πάνω μας. Όταν συναντάμε μια δυσάρεστη οσμή, κρατάμε ενστικτωδώς την αναπνοή μας για να μην μπει μέσα μας κάτι ανθυγιεινό και λανθασμένο, κάτι που δεν είναι ευεργετικό για τη ζωή. Το τι αντιλαμβανόμαστε σαν ευχάριστο ή δυσάρεστο εξαρτάται ολοκληρωτικά από τις παλιές μας εμπειρίες και τον τρόπο ζωής μας. Ένας καπνιστής, για παράδειγμα, έχει μια θετική και εντελώς διαφορετική εντύπωση για τη μυρωδιά του καπνού του τσιγάρου από κάποιον που απεχθάνεται το κάπνισμα και αισθάνεται ναυτία από την ίδια μυρωδιά.

   Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο άνθρωπος συνηθίζει να καίει θυμιάματα μπροστά σε βασιλείς, ιερείς και ιερά αντικείμενα. Το κάψιμο θυμιάματος είναι ίσως η πρώτη μορφή αρωματοθεραπείας, και τη χρησιμοποιούσαν επίσης για προστασία από την πανώλη και άλλες ασθένειες. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερες χαρακτηριστικές μυρωδιές για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα, να επικαλεσθούν την εύνοια των θεών ή να συντονίσουν κάποια άτομα με τις ανώτερες σφαίρες. Οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι, Βαβυλώνιοι, Ινδιάνοι και Κινέζοι, για να αναφέρουμε μερικούς μόνο πολιτισμούς, χρησιμοποιούσαν αρωματικά έλαια για να διορθώσουν καταστάσεις ανισορροπίας, να εναρμονίσουν την ενέργεια, να θεραπεύσουν και να αποτρέψουν τις αρρώστιες, να καθαρίσουν και να εξαγνίσουν, να επιφέρουν χαλάρωση και ενεργοποίηση.

   Όπως έγινε και με πολλές άλλες μεθόδους φυσικής ίασης, η θεραπευτική χρήση των αρωμάτων ανακαλύφθηκε ξανά, και αποτελεί τώρα αντικείμενο μεγάλου ενδιαφέροντος.

   Το ουσιαστικό ον του κάθε φυτού έχει τα δικά του ατομικά χαρακτηριστικά και το δικό του μήνυμα, και θέλει να μας υπηρετεί με τα χρώματά του, τις ενεργές ουσίες και το άρωμά του, να βελτιώνει την υγεία μας, να μας προσφέρει χαρά και να επεκτείνει τη συνειδητότητά μας. Τα φυτά, εκτείνοντας τις ρίζες τους βαθιά μέσα στη γη και απλώνοντας τα φύλλα τους προς το φως, απορροφούν τις γήινες και ουράνιες ενέργειες τις οποίες κατόπιν μετασχηματίζουν σε ομορφιά, χρώμα και άρωμα, για να τις μεταβιβάσουν σε μας.

   Μπορεί να έχετε αισθανθεί ήδη περιπτώσεις στις οποίες η οσμή ενός αρωματικού ραβδιού ή ενός αρωματικού κεριού μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα ενός δωματίου, να δη­μιουργήσει ένα "κλίμα" που μας χαλαρώνει και ελαφρώνει τα βάρη μας. Τότε βλέπουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και το πνεύμα μας γίνεται πιο καθαρό. Αισθανόμαστε τη λεπτή, φωτεινή ουσία της ψυχής μας να θυμάται ότι έχει φτερά, ότι το βάρος και η κατήφεια των ενοχλητικών προβλημάτων δεν έχουν σχέση με το αληθινό της είναι και ότι είναι ελεύθερη και μπορεί να εξυψωθεί πάνω από το χώρο και το χρόνο. Με τη βοήθεια των αρωμάτων, αφήνουμε πραγματικά τα προβλήματα πίσω μας, ή μαθαίνουμε να τα βλέπουμε πιο αντικειμενικά, από μια νέα προοπτική. Ένα καθαρό και ανάλαφρο συναίσθημα χαράς απλώνεται μέσα μας καθώς βλέπουμε τα πράγματα από ένα λεπτό­τερο επίπεδο, και βιώνουμε το χρόνο χωρίς πίεση και βιασύνη.

   Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρώματα αφήνουν τις πιο έντονες εντυπώσεις από όλα τα άλλα αισθητήρια ερεθίσματα, και ότι επηρεάζουν άμεσα τη νοητική μας κατάσταση.

   Καμιά άλλη αισθητήρια λειτουργία δεν αγγίζει τόσο άμεσα τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο ασυνείδητό μας όσο η αίσθηση της όσφρησης. Κάποια στιγμή της ζωής σας αναμφίβολα θα έχετε μυρίσει μια ορισμένη μυρωδιά, η οποία σας μετέφερε ξαφνικά στο παρελθόν, σε κάποιο άλλο τόπο και χρόνο, για να ξαναζήσετε τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτή την οσμή. Συνήθως, οι αναμνήσεις που μας έρχονται με αυτό τον τρόπο είναι εξαιρετικά ευχάριστες. Αυτές οι αιθέριες ουσίες επενεργούν σε ένα πολύ βαθύ και θεμελιώδες επίπεδο του είναι μας, σε μια σφαίρα που βρίσκεται πολύ πέρα από τις μπλοκαρισμένες ενέργειες και τα ανεπίλυτα προβλήματά μας, σε έναν τομέα της ψυχής στον οποίο είμαστε πολύ κοντά στο καθαρό Είναι. Τα αιθέρια έλαια μπορούν να μας οδηγήσουν σε αυτά τα επίπεδα της ευεξίας διαλύοντας τα μπλοκαρίσματα που θα στέκονταν αλλιώς στο δρόμο μας.

   Οι λεπτές αιθέριες ουσίες των λουλουδιών και των φυτών αγγίζουν το ενεργειακό σώμα των ανθρώπων, την έδρα των τσάκρα, και εξαπλώνουν εκεί τις θεραπευτικές, εναρμονιστικές τους ενέργειες.

   Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνο τα αγνότερα φυτικά αι­θέρια έλαια όταν κάνετε αρωματοθεραπεία για τα τσάκρα, γιατί όλα τα αρώματα που παράγονται κατά τεχνητό τρόπο δεν έχουν τη ζωτική ενέργεια των φυτών, ούτε το πολύπλοκο μείγμα των συστατικών που μόνο η Μητέρα Φύση μπορεί να συνδυάσει.

   Επειδή αυτά τα αρώματα έχουν φυσική προέλευση, οι επιδράσεις τους βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τις ανάγκες του σώματος και της ψυχής. Συχνά ασκούν επίσης μια εξομαλυντική επίδραση, δηλαδή τείνουν να επιφέρουν μια κατάσταση υγιής και αρμονικής ευεξίας.

   Τα αρώματα βρίσκονται εδώ στη γη για να τα μυρίζουμε, γιατί αυτό ακριβώς τους επιτρέπει να εκλύουν τα ενεργά συ­στατικά τους.

   Οι επιδράσεις των διαφόρων αρωμάτων, και τα τσάκρα με τα οποία συνδέονται, θα περιγράψουμε λεπτομερειακά πιο κάτω. Φροντίστε να χρησιμοποιεί­τε διαφορετικό άρωμα για κάθε τσάκρα. Και μην ξεχνάτε επί­σης ότι ο κατάλογος που δίνουμε έχει τη μορφή προτάσεων και όχι κανόνων. Καλό θα είναι, όταν εφαρμόζετε τις προτάσεις μας, να ακολουθείτε ταυτόχρονα τα συναισθήματα που ξυπνούν μέσα σας τα αρώματα, καθώς και τη διαίσθησή σας.

     Η αρωματοθεραπεία προσφέρεται για να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την χρωματοθεραπεία και με τις διάφορες μορφές ηχοθεραπείας και θεραπείας πολύτιμων λίθων, αλλά το καλύτερο θα είναι να συνδυαστεί με τις ασκήσεις αναπνοής. Η αναπνοή μας λειτουργεί σαν ένα μέσο για την ανταλλαγή ενεργειών ανάμεσα στις μυρωδιές και τα τσάκρα, όταν εισπνέουμε βαθιά τις δονήσεις των αιθέριων ελαίων. Αν θέλετε να βάλετε τα έλαια απευθείας στο δέρμα σας, καλό θα είναι να τα ανακατέψετε σε ένα διάλυμα 10% με φυτικά έλαια (έλαιο τζοτζόμπα, αμυγδαλέλαιο ή σουσαμέλαιο, κλπ.), ή να ρίξετε δύο σταγόνες αδιάλυτο αιθέριο έλαιο πάνω σε ένα κομμάτι βαμβάκι, το οποίο μετά θα τοποθετήσετε πάνω στο τσάκρα. Αρχίστε την αγωγή από το ριζικό τσάκρα, και μη βάλετε το επόμενο αιθέριο έλαιο αν η συνειδητότητά σας δεν μετατοπιστεί πρώτα στο τσάκρα στο οποίο θα κάνετε την αγωγή. Γενικά, μερικά λεπτά για κάθε τσάκρα είναι αρκετά. Σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους (με εξαίρεση την αρωματοθεραπεία), μπορείτε να προσθέσετε μια αρωματική "νότα" ανάβοντας αρωματικά ραβδιά ή ένα αρωματικό κερί. Και τώρα, αφήστε τα αρώματα να σας τυλίξουν, να σας εξυψώσουν και να σας μεταφέρουν μακριά, σε νέες σφαίρες συνειδητότητας.

                                      

    Το πρώτο τσάκρα

 Κέδρος: Το έντονο άρωμα του κεδρέλαιου σας συνδέει με τις γήινες δυνάμεις και όλες τις μορφές της φυσικής ζωής. Σας βοηθά να συγκεντρώσετε ενέργεια, και δίνει γαλήνη και μια αίσθηση ασφάλειας στην αγκαλιά της "Μητέρας Γης".

 

 

 Γαρίφαλο: Το γαριφαλέλαιο βοηθά να διαλυθούν οι μπλοκαρισμένες ενέργειες στο ριζικό τσάκρα. Ενισχύει τη διάθεση να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από παλιά και περιοριστικά κοινωνικά πρότυπα που προέρχονται από μια ανάγκη για προ­στασία και ασφάλεια, και σας βοηθά να ανοιχτείτε σε νέες, "φρέσκες" ενέργειες. Έτσι, αν συντονιστείτε στο μήνυμα των δονήσεών του, θα σας οδηγήσει στο μετασχηματισμό και την ανανέωση.

                                      

   Το δεύτερο τσάκρα

 Ιλάνγκ-Ιλάνγκ: Αυτό το λεπτό αιθέριο έλαιο, που προέρχεται από τα άνθη του δέντρου Ιλάνγκ-Ιλάνγκ, είναι ένα από τα καλύτερα γνωστά αφροδισιακά. Ασκεί χαλαρωτική επίδραση και, ταυτόχρονα, σας βοηθά να συνειδητοποιήσετε τις λεπτές αισθητήριες εντυπώσεις. Το γλυκό άρωμά του σας κάνει να νιώθετε ασφαλείς, και σας ενθαρρύνει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας στη ροή των συναισθημάτων σας. Τα μπλοκαρισμένα και συσσωρευμένα συναισθήματα ή τα ταραγμένα αισθήματα διαλύονται και απομακρύνονται από το άρωμά του

 Σανταλόξυλο: Στην Άπω Ανατολή, το έλαιο του σανταλόξυλου χρησιμοποιείται συχνά για να αυξήσει τη σεξουαλική ενέργεια και να εξυψώσει την ένωση με έναν αγαπημένο σύντροφο στο επίπεδο πνευματικής εμπειρίας. Επιπλέον, διεγείρει τη φαντασία και ξυπνά τη χαρά της δημιουργικής δραστηριότητας. Οι δονήσεις του σανδαλέλαιου εναρμονίζουν τις πνευματικές ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της σκέψης, των συναισθημάτων και της δράσης.

                                      

   Το τρίτο τσάκρα

 Λεβάντα: Το λεβαντέλαιο ασκεί ηρεμιστική και χαλαρωτική επίδραση στο τρίτο τσάκρα όταν εμφανίζει υπερδραστηριότητα. Οι ήπιες, ζεστές δονήσεις του βοηθούν στην αφομοίωση και διάλυση των συσσωρευμένων συναισθημάτων.

 

 Δενδρολίβανο: Το δριμύ έλαιο που εξάγεται από το δενδρολίβανο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο σε περίπτωση ανεπαρκούς λειτουργίας του τσάκρα του ηλιακού πλέγματος. Η διεγερτική και ανανεωτική επίδρασή του βοηθά στο ξεπέρασμα της αδρά­νειας και υποβοηθά την ετοιμότητα για δράση.

 

 Περγαμότο: Οι δονήσεις του ελαίου που εξάγονται από τους καρπούς του περγαμότου (περγαμηνές ή κιτρέα ή περγάμιος) εμπεριέχουν μέσα τους άφθονο φως. Το   φρέσκο "λεμονοειδές" άρωμά του ενισχύει τις ζωτικές ενέργειες και δίνει αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

                                      

 

   Το τέταρτο τσάκρα

 Ροδέλαιο: Κανένα άλλο άρωμα δεν εναρμονίζει τόσο πολύ τη γενική μας ευεξία όσο το πολύτιμο ροδέλαιο. Οι απαλές δονήσεις αγάπης που εκπέμπει καταπραΰνουν και επουλώνουν τα τραύματα της καρδιάς. Αφυπνίζουν την αντίληψη της αγάπης, της ομορφιάς και της αρμονίας σε όλη τη Δημιουργία. Μια βαθιά χαρά και προθυμία αφοσίωσης εισρέει στην καρδιά μας. Το ροδέλαιο επιφέρει επίσης διέγερση και εκλέπτυνση των αισθησιακών απολαύσεων, και ταυτόχρονα βοηθά στο μετασχηματισμό τους σε υπερβατική αγάπη.

                                       

   Το πέμπτο τσάκρα

  Φασκόμηλο: Το δηκτικό άρωμα του φασκόμηλου στέλνει θεραπευτικές δονήσεις στην "έδρα της γλώσσας". Χαλαρώνει την ένταση στο τσάκρα του λαιμού και μας επιτρέπει να εκφράσουμε αυτά που έχουμε να πούμε με αρμονικό και ενεργητικό τρόπο, βοηθώντας μας έτσι να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τα εσωτερικά μηνύματα της ψυχής.

 

 Ευκάλυπτος: Το τονωτικό άρωμα του ευκαλυπτέλαιού καθαρίζει και διευρύνει το πέμπτο τσάκρα. Οι δονήσεις του μας ανοίγουν στην εσωτερική μας φωνή, και δίνουν δημιουργικότητα και φυσικότητα στα μέσα επικοινωνίας μας.

                                       

                     

   Το έκτο τσάκρα

 Δυόσμος: Το ζωογόνο άρωμα του δυόσμου διαλύει τα μπλοκαρίσματα στη σφαίρα του τρίτου ματιού και βοηθά το άτομο να απαλλαχτεί από παλιά περιοριστικά πρότυπα σκέψης. Καθαρίζει και φωτίζει το νου, και διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση.

 

  Γιασεμί: Μέσα από το λεπτό άρωμα του γιασεμιού, ο νους μας ανοίγεται σε εικόνες και οράματα που μεταφέρουν τα μηνύματα της βαθύτερης αλήθειας. Οι δονήσεις του οξύνουν τις αισθήσεις μας και συνδυάζουν τις ενέργειες του τσάκρα του τρίτου μα­τιού με εκείνες του τσάκρα της καρδιάς.

                                        

   Το έβδομο τσάκρα

Λιβάνι: Δεν είναι σύμπτωση που το κλασικό θυμίαμα που καίγεται στις θρησκευτικές τελετές αποτελείται από τη ρητίνη του λιβανόδεντρου. Το άρωμά του αναζωογονεί το νου και την ψυχή και εξαγνίζει την ατμόσφαιρα. Η καθημερινή ζωή σβήνει περνώ­ντας σε δεύτερη μοίρα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις βαθαίνουν, και οι ψυχές γίνονται ένα πρόθυμο "σκεύος" του Θεϊκού φωτός.

 

 Λωτός: Το άνθος του λωτού, που αναπτύσσεται στη λάσπη, είναι σύμβολο ομορφιάς και πνευματικής πληρότητας στην Ανατολή. Δείχνει ότι το φωτισμένο άτομο ζει στη λάσπη του υλικού κόσμου, αλλά αυτό δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τον αληθινό Εαυτό του στην ένωσή του με τον Θεό. Αυτοί οι άνθρωποι ακτινοβολούν φως και αρμονία, σκορπίζουν αγάπη, χαρά και γνώση στον κόσμο. Το άρωμα του λωτού φέρνει το ίδιο μήνυμα, καθοδηγώντας τη δεκτική και έτοιμη ψυχή στο δρόμο της ενότητας με τον Θεό.

 

   Τα καλύτερα και τα πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο δεν μπορεί να τα δει ούτε καν να τα αγγίξει κανείς.

Πρέπει να τα νιώσει με την καρδιά του…Έλεν Κέλερ

 

    Πηγή*

    Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε like… ή  κοινοποιήστε το και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

 

Προυγούμενο Επόμενο